Эрүүл мэнд

Тарвас хүний эрүүл мэндэд ямар ач тустай вэ ?

Дэлхий даяар тарвасны 1200 гаруй сорт байдаг. Хамгийн анх 5000 жилийн өмнө Египитэд анхны тарвасыг хураасан гэж түүхэнд тэмдэглэсэн байдаг . Энэхүү жимсний 92 хувь нь уснаас бүрддэг .

Ус гэхээр хоосон гэж бодож болохгүй . Учир нь үлдсэн 8 хувь нь эрдэс бодисоор баялаг байдаг .

1. Ликопен

Гүн улаан тарвас нь ликопений уул уурхай л гэсэн үг. Энэхүү улаан пигмент нь маш чухал антиоксидант билээ. Бета-каротин ба Е витамины антиоксидант чадвар нь дан хүчилтөрөгчийн радикалуудыг саармагжуулдаг байна .

2. Кали

Кали нь булчин болон мэдрэлийн үйл ажиллагаанд тусалдаг. Бүдүүн гэдэсний хорт хавдар, астма, артрит зэрэг өвчний сөрөг үр дагаварт хүргэдэг үрэвслийг тарвасны калийн агууламжаар устгах бүрэн боломжтой .

3. Шээс хөөх эм болж өгдөг

Дээр үед тарвасыг шээс хөөх зорилгоор уламжлалт эмчилгээ болгон ашигладаг байжээ .

4. Цитруллин

Техасын A&M судалгаанаас харахад судасны суларсан хэсгийг хариуцдаг нэгдлийг үүсгэдэг цитруллин тарвасанд агуулагддаг байна. Виа гра нь үүнтэй төстэй нөлөөтэй байдаг.

Тарвас нь элсэн чихрийн агууламж өндөртэй (аяга тутамд 10 грамм) боловч энэ нь дараахь зүйлсийн сайн эх үүсвэр юм.

Нэг аяга хэрчсэн тарвас нь 1 грамм уураг, 1.52 миллиграмм натри агуулдаг.

Нэг шоо дөрвөлжин хэрчсэн аяган дотор 0.02 грамм ханасан өөх тос агуулдаг.

45калори тул турж байгаа хүмүүст хамгийн сайн хоол хүнс юм

Зэс, төмөр, манган, селен, цайр зэрэг нь калид ихээр агуулагддаг.

К амин дэм, пантотений хүчил зэргийг мөн агуулдаг.

Витамин А, С, бага хэмжээний В витамины эх үүсвэр болж өгдөг.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 46

Leave A Reply

Your email address will not be published.